Prēriju suns

Prairie suns, kurš ēd maltīti
  • Karaliste: Animalia
  • Patvērums: Chordata
  • Klase: Zīdītāji
  • Pasūtījums: Rodentia
  • Ģimene: Sciuridae
  • Ģints: Cynomys
Kā izskatās prēriju suņi?

Prairijas suņi ir mazi, mazi, pūkaini dzīvnieki. Viņi izaug tikai nedaudz virs kājas, un astes garums ir no 3 līdz 4 collām. Parasti tie sver no 2 līdz 4 mārciņām. Viņiem ir brūna kažokāda, melnas acis un īsas ekstremitātes ar nagiem.

Dažādi prēriju suņu veidi

Ir piecas dažādas prēriju suņu sugas, ieskaitot melnās astes (udovicianus), baltās astes (leucurus), meksikāņus (mexicanus), Gunnison (gunnisoni) un Jūtu (parvidens).

Vai tie tiešām ir suņi?

Prēriju suņi patiesībā nav suņi, bet ir grauzēju vai zemes vāveru veids. Nosaukumu “suns” viņi ieguva no suņiem līdzīgās mizas skaņas, ko viņi izdara.



Kur viņi dzīvo?

Viņi galvenokārt dzīvo ASV centrālajā daļā Lielajos līdzenumos. Viņi dzīvo apgabalos, kur ir plašs temperatūras diapazons no ļoti aukstas līdz ārkārtīgi karstai.

Prēriju suņi pie ieejas urbumā
Prēriju suņu kapa
Prēriju suņi, iespējams, ir visvairāk slaveni ar viņu izveidotajiem urbumiem. Viņi zem zemes būvē lielas bedres ar daudzām ieejām. Viņu urbumi parasti ir 6 līdz 10 pēdas dziļi, un tos veido garie tuneļi un kameras. Dažām kamerām ir īpašs pielietojums, piemēram, bērnudārzu istabas jauniem prēriju suņiem, nakts istabas, kameras ziemai un vietas, kur klausīties plēsējus.

Prēriju suņu pilsētas

Prēriju suņi dzīvo sarežģītā sociālā sabiedrībā. Mazākā grupa ir ģimenes grupa, ko sauc par “coterie” vai “klanu”. Ģimenes grupas parasti sastāv no vīriešiem, dažām sievietēm un viņu pēcnācējiem. Katra laukuma platība parasti ir aptuveni viena akra, un tai būs ierakums ar 60 līdz 70 ieejām. Vairākas ģimenes grupas var veidot prēriju suņu pilsētu. Dažās prēriju suņu pilsētās ir desmitiem tūkstošu prēriju suņu, un tās aptver jūdzes un jūdzes zemes. Lielās pilsētās var būt sadalījums starp pilsētu un kopējo, ko sauc par palātu. Palātu veido vairākas koteerijas.

Ko ēd prēriju suņi?

Prairijas suņi ir visēdāji, tas nozīmē, ka viņi ēd augus. Viņi ēd saknes, sēklas, zāles un lapu augus.

Aizstāvēt viņu mājas

Prēriju suņiem ir vairāki veidi, kā aizsargāt savas mājas no plēsējiem. Vispirms viņi iztīra lielu daļu no augsto augu ainavas un veic izcirtumus, lai viņi varētu redzēt plēsēju tuvošanos. Viņi arī veido augstus pilskalnus dažās ieejās savās urbās, lai varētu meklēt plēsējus no augstāka skatu punkta. Tad viņi sūta sargus, kuri uzmanās no plēsējiem. Ja viņi redz briesmas, viņi ātri brīdina mizu, un visi tuvumā esošie prēriju suņi drebē pēc drošības viņu urbumos.

Tipiski plēsēji ietver vanagi , koijoti, āpši, čūskas un Ērgļi .

Vai viņi ir apdraudēti?

Tiek lēsts, ka nedaudz vairāk nekā pirms 100 gadiem Lielajos līdzenumos dzīvoja aptuveni 5 miljardi prēriju suņu. Tas ir daudz prēriju suņu! Tomēr viņu populācija ir ievērojami samazinājusies, un aptuveni 98% no prēriju suņu populācijas ir aizgājuši. Šis kritums galvenokārt ir saistīts ar to, ka lauksaimnieki un lauku saimnieki uzskata dzīvnieku par kaitēkli, kas iznīcina viņu kultūras un mājlopu pārtiku. Tā rezultātā lauksaimnieki gadu desmitiem ir aktīvi likvidējuši prēriju suņus.

Jūta un Meksikas prēriju suns ir oficiāli klasificēti kā apdraudētas sugas . Tomēr visu sugu lielais populācijas kritums daudziem zinātniekiem rada lielas bažas.

Svarīga suga

Mūsdienās daudzi zinātnieki saka, ka prēriju suņi ir svarīga ekosistēmas un zālāju biomu . Tos uzskata par “pamatakmens sugu”. Prairijas suņi nodrošina barību vairākiem plēsējiem, palīdz ar urbumiem aerēt augsni un apaugļot augsni ar mēsliem.

Jautri fakti par Prairie Dog
  • Daži zinātnieki domā, ka prēriju suņa brīdinošā miza dažādiem plēsējiem ir atšķirīga. Tas ir tāpēc, ka viņi atšķirīgi reaģēs uz mizu, ja plēsējs ir vanags, salīdzinot ar cilvēku vai koijotu.
  • Gadā bija prēriju suņu pilsēta Teksasa tiek lēsts, ka tajā bija vairāk nekā 400 miljoni prēriju suņu.
  • Daudzi citi dzīvnieki izmanto prēriju suņu dobumus, lai dzīvotu. Tie ietver āpšus, trušus, čūskas un zebiekstes.
  • Prēriju suņa tipiskais dzīves ilgums ir trīs līdz četri gadi.
  • Viņi ziemā lielākoties uzturas savās urbās, dzīvojot no taukiem, ko vasarā uzkrājuši. Baltās astes prēriju suņi bieži pārziemo līdz 6 mēnešiem no gada.
Lai uzzinātu vairāk par zīdītājiem:

Zīdītāji
Āfrikas savvaļas suns
Amerikāņu bizons
Baktrians Kamielis
Zilais valis
Delfīni
Ziloņi
Milzīga panda
Žirafes
Gorilla
Nīlzirgi
Zirgi
Surikāts
Polārlāči
Prēriju suns
Sarkanā ķengurs
Sarkanais Vilks
Degunradzis
Plankumainā hiēna